Even voorstellen Mirjam Sloots, initiatiefneemster Santiago de Musical

‘Het lijkt soms alsof je verdacht bent als je zegt gelovig te zijn’

santiago de musicalSantiago de Musical: een reis naar je hart. Liefdevol uitgevoerd tijdens het Valentijnsweekend op 13 en 14 februari. Verbindend project dat wordt vormgegeven door mensen uit twintig Zaanse geloofsgenootschappen. Maar ook door mensen die niets geloven of er ‘iets tussenin’. Op initiatief van Mirjam Sloots, predikante van de Protestantse Kerk in Zaandijk (De Ontmoeting). Oh nee! Een dominee… Klopt. Maar wie is toch die vrouw die in 2012 meer dan 1000 mensen op de been bracht tijdens de ‘ZKTT’? Even voorstellen. Organisator, bruisend van energie, moeder van drie opgroeiende zoons, regelmatig laagvliegend projectiel over de A7 tussen Zwaag en Koog aan de Zaan. Gezegend met een zalige schaterlach waarmee ze zelfs in de hardste steen barsten maakt. Creatief. Open minded. Altijd zoekend naar verbinding leggen tussen mensen. En - als het kan - verbinding tussen de mens en ‘meer’. Want dat is de missie van Mirjam Sloots als dominee. Wat? niet? ,,Ik heb niets met dat ‘herder en kudde’ wat je vaak hoort als het gaat over een predikant. Ik hou niet van etiketten plakken op mensen. Helaas lijkt het soms alsof je verdacht bent als je zegt gelovig te zijn. Ik mag als dominee graag de grenzen verkennen van geloof en het op een eigentijdse manier vormgeven. Daar voel ik me toe ‘geroepen’. Maar dat is de bakker die elke dag vroeg zijn bed uit stapt om te bakken ook”, stelt Mirjam nuchter.

‘De kerk op straat’

Ze heeft aardig wat geslaagde projecten op haar naam staan om ‘de kerk op straat’ te laten zien. Muzikale kerkdiensten tot spontane roadtrips naar Vlissingen aan toe waar ze bonkige Zeeuwen terug de kerk in kreeg. Met de Zaanse Kerst Theater Tour (ZKTT) in 2012 als grootste succes waar meer mensen meededen dan er kaarten waren. Zo’n 200 vrijwilligers brachten het kerstverhaal als bruisend straattheater tot leven. ,,Aan Santiago de Musical doen nu zo’n 150 mensen mee, maar dat aantal zal nog groeien. Het doel is een verbindend project in de vorm van een musical. Moslims, hindoestanen, christenen tot en met baha'i geven er samen vorm aan. Maar ook mensen die helemaal niet of iets er ‘tussenin’ geloven. Er wordt gezongen, gedanst, toneel gespeeld, gebouwd en kleding genaaid. Door samen iets neer te zetten slaagt de opzet ‘niet over je buurman praten maar met’. Los van deze diepere laag in het project wordt er heel veel gelachen! Iedereen krijgt inspiratie en groeit in zijn of haar rol.”

De Alchemist

Een musical, gebaseerd op de bestseller De Alchemist van de populaire schrijver Paulo Coelho als vorm om mensen met elkaar in contact te brengen. Hoe komt ze op dit idee? ,,Door een pastoraal contact uit 2008. Ik las daarna het boek en werd geraakt door het verhaal; een zoektocht naar menselijk geluk. De auteur is zelf een (levens)reiziger, iemand die verbinding wil leggen. Ook al wordt het project door twintig religieuze en maatschappelijke organisaties uit de Zaanstreek gedragen, Santiago de Musical is geen specifiek religieus verhaal.”

Positief signaal

De initiatiefneemster werd geïnspireerd dit project juist nu uit te voeren na de aanslagen op Charlie Hebdo. ,,Wat er recent weer gebeurde in Parijs maakt duidelijk dat dit project hard nodig is om mensen van goede wil met elkaar te verbinden. Een positief signaal tegen de verharding in onze samenleving”, stelt Mirjam Sloots. ,,Als ik sommige dingen op Facebook lees over bijvoorbeeld moslims, schrik ik echt van de felheid. Te makkelijk wordt een groep de schuld gegeven van het eigen ongenoegen. Voeg daarbij mindere rooskleurige economische aspecten en je hebt een voedingsbodem voor zaken die, vanuit historisch besef gezien, flink uit de hand kunnen lopen. Dat moet je voorkomen door met elkaar te blijven praten.”

Warmte en ontroering

Oké, goede wil per kilo bij de organisatie. Maar hoe zit het met de interculturele verschillen? Wat komt ze tegen? ,,Veel inspiratie. Prachtige ontmoetingsavonden waar veronderstellingen teniet werden gedaan omdat de ‘buurman’ simpelweg zijn verhaal vertelde. Inzichten, warmte, ontroering. Er doen mensen mee die echt te maken hebben gehad met tegenslag en waarvan ik zie dat ze kracht putten uit dit project. Er ontstaan vriendschappen die blijven, ook als dit project voorbij is. Om dat vast te houden hebben we de Stichting Samenbindende Projecten Zaanstreek opgericht. Die heeft als doel projecten te organiseren met een verbindend karakter.”

Syrische vluchtelingen als muzikant

Ging alles goed? Wat waren de leermomenten van Mirjam zelf? ,,Te merken dat optreden in musicalvorm in sommige culturen niet past. En in andere juist heel goed. Voorbeeld: twee Hindoestaanse Bollywooddanseressen doen mee waarvan er één iedere week uit Zwolle komt om te repeteren. Ander culturen ontvangen ons gastvrij in hun eigen religieuze kring of gebouw maar werken liever juist achter de schermen mee. En wat denk je van de muzikanten die als vluchteling uit Syrië zijn gekomen en het fantastisch vinden om mee te doen? Weet je wat het allermooiste is? Wat organisaties en deelnemers nu ervaren, kan het publiek straks zelf meemaken. Door de culturele mix verwachten we publiek uit diverse nationaliteiten. Een mooi contactmoment om met je buurman te praten in plaats van over…”

Kaartverkoop

Wat kunnen de mensen verwachten? ,,Een kleurrijk optreden met fantastisch orkest, want ook muzikaal staat de musical als een huis. Er doen (semi)-professionele zangers en danseressen mee, de cast is gecoached door een professionele regisseur en muzikaal leidster. Los daarvan gaat het ook om het gevoel, de spirit (belangrijk deel van het project) over te brengen. Een optreden kan gelikt zijn, maar je toch niet raken. Bij Santiago hebben we muziek van herkenbare nummers gebruikt maar van eigen teksten voorzien. Het publiek zal merken dat deze musical hun eigen hart raakt.” Santiago de Musical wordt op zaterdag 13 en zondag 14 februari 2016 uitgevoerd in het sfeervolle zalencentrum De Tulp (1) in Zaandam. Kaarten kosten 10,- euro (volwassenen) en 5,- euro (kinderen).

Tekst: Dirk Karten/DK Media