Acteren, zingen en dansen:
voorbereidingen in volle gang

santiago de musicalKoningin Louise even apart oefenen aan de vleugel van Peter met zangcoaching van Claudia.

Geloven in ‘de grootste leugen van de wereld’

De opdracht die regisseur Steven Geldof aan de zanggroep woendagvond 7 oktober meegaf was een uitdagende: ‘met wie ga je in gesprek als je in nood zit?’ Lastig vonden velen. Want in een 1-op-1-gesprek lukte het nog wel, maar dat gevoel fysiek uit te beelden in combinatie met houding en ingetogen taalgebruik is andere koek. Lastig? Nee, beste deelnemers, dat heet acteren… Jong en ouder deed wel mee, stapte uit de veilige comfortzone en zette de eerste schreden naar een uitvoering op toneel. Want dat was het doel: vertwijfelde mensen gestalte geven die de barre woestijn introkken en zich met gevaar voor eigen leven voorbereiden. ‘Ik ben de leider van de karavaan en vraag te bidden tot jullie God voor een veilige doortocht’, galmde Steven in zijn rol als karavaanleider en hij zweepte de deelnemers op tot actie.

Niet gelovig

,,Ik ben helemaal niet gelovig”, zei één van de spelers droog tegen zijn medespeelster die dominee blijkt te zijn. ,,Ik wel”, zegt ze. ,,Lijkt me handig in uw beroep”, vult een ander olijk aan. Lachende gezichten. Kwinkslagen. Weer een ander bad tot Allah als de nood aan de man/vrouw komt. Een vrouw vindt het hele idee in een toneelspel tot een hogere macht te bidden niets. ,,Ik doe maar alsof.” Prima! Dus werd het motto: kruip in de huid van een ander personage. Word acteur! Ja, ha… makkelijker gezegd dan gedaan. En dan ook nog doorgaan tot Steven zegt dat het genoeg is… Phoe!

Oosterse dans

In de ruimte ernaast weerklinkt het opzwepende ritme van een oosterse dans. De dansgroep, onder leiding van Pooja Chandni, oefent de sluierdans. De jonge meiden zwieren en zwaaien met kleurige shawls en draaien rond hun as. Sierlijk doet Pooja de passen en bewegingen voor. Mooi om te zien! Nog leuker om zelf mee te maken want de groep heeft veel plezier.

Grootste leugen

Hoofdrolspelers Jeroen Rekveld en Mark de Waal gaan, samen met Louise Preeker die in de rol van koningin kruipt, apart oefenen onder leiding van Steven. ,,De koningin van Salem gaat naast Santiago zitten en begint een gesprek over het boek dat hij leest”, zegt de regisseur. Louise schrijdt als een ware vorstin naar de herdersjongen die nukkig doorleest. ,,Wat voor boek leest u? Ah, een boek dat zegt dat de mens niet in staat is zijn eigen lot te kiezen en waardoor iedereen in de grootste leugen van de wereld gaat geloven!”

Wat die grootste leugen is? Het antwoord krijgt iedere bezoeker aan de musical. Santiagio de Musical wordt februari 2016 drie keer opgevoerd in De Tulp in Zaandam. Bookmark deze site en blijf op de hoogte.

Tekst en foto’s: Dirk Karten

Repetitie in beeld gebracht

santiago de musicalAls ware actrices moeiteloos in de huid van een ander kruipen… santiago de musicalAls ware actrices moeiteloos in de huid van een ander kruipen… santiago de musicalAls ware actrices moeiteloos in de huid van een ander kruipen… santiago de musicalOefenen onder leiding van regisseur Steven Geldof. santiago de musicalOefenen in samen bidden, maar dan vol overgave straks voor publiek. Dat valt niet altijd mee… santiago de musicalDe dansgroep onder leiding van Pooja oefent en heeft veel pret. santiago de musicalPooja Chadni laat de jeugd sluierdansen. Volg haar ook op Zaanradio, maandags van 22.00 tot 23.00 uur op Zaanradio.nl. santiago de musicalDe dansgroep onder leiding van Pooja oefent en heeft veel pret. santiago de musicalDe dansgroep onder leiding van Pooja oefent en heeft veel pret. santiago de musicalDe dansgroep onder leiding van Pooja oefent en heeft veel pret. santiago de musical santiago de musicalOok de jongste deelneemster Inés Mejdoubi (11) en Safaa Bagkari (bijna 12) doen serieus mee. Het tweetal vertelt thuis heel goed te oefenen. En dat was te zien, want ze deden het geweldig! santiago de musicalLouise kruipt in de huid van de koningin van Salem. santiago de musicalLouise kruipt in de huid van de koningin van Salem en oefent met de twee hoofdrolspelers, Marc de Waal en Jeroen Rekveld. santiago de musicalLouise kruipt in de huid van de koningin van Salem en oefent met de twee hoofdrolspelers, Marc de Waal en Jeroen Rekveld. santiago de musicalMet elkaar in gesprek in de 1-op-1 was leuk! santiago de musicalMet elkaar in gesprek in de 1-op-1 was leuk!