Snorrende naaimachines en complete verbondenheid

santiago de musical

Zet een aantal vrouwen bij elkaar en het wordt gezellig. Iedereen wordt vriendelijk onthaald op thee met hapjes. Het betreft de naaigroep voor Santiago de Musical. Projectleider Mirjam Sloots maakt ook deel uit van de gezelligheid. Klaran Kramer deelt de stoffen en patronen uit. Een uur later is het eerste T-shirt klaar.

De vrouwen pakken de naaimachines uit. Klaran combineert de patronen en stoffen. Koningsblauw voor een jurk, een gestreepte stof die ook wel aan Spakenburgse folklore doet denken, voor een flink shirt. De kleuren avondrood voor een fraaie omslagrok. Heerlijk geluid; al die snorrende naaimachines. Productie wordt er gedraaid. Klaran kijkt tevreden rond en helpt waar nodig. Op de vraag of ze de leiding heeft over de naaigroep, antwoordt ze lachend: “Soort van.” Ze heeft duidelijk verstand van zaken. “Ik heb mode & design op de kunstacademie gestudeerd.”

Gastvrij

De plaats van handeling is dit keer de Sultan Ahmet Moskee, Poelenburg in Zaandam. Twee keer in de week wordt hier een naaicursus gegeven. Dit is een extra avond. Nilüfer Kurttas, de secretaris van de vrouwengroep die bijeenkomsten in de Sultan Ahmet Moskee organiseert, vindt het belangrijk dat vrouwen elkaar ontmoeten. “Sommige vrouwen zijn erg aan huis gebonden. Voor ouderen dreigt zelfs eenzaamheid.” Haar zoontje heeft ze meegenomen en knipt en knutselt vrolijk mee. Het tweede kind van Nilüfer is onderweg. Ze wijst naar haar buik. Voor de avond heeft ze een luchtige cake gebakken. “Neem asjeblieft.” Jamilla serveert thee en komt langs met Turkse fruitsnoep. De gastvrijheid is enorm.

Verbonden

Deze avond worden ook serieuze zaken besproken. “Met deze musical willen we een signaal afgeven”, zegt Mirjam Sloots tegen Nilüfer. “Er is zoveel kritiek op godsdienst en religie. Met dit project willen we laten zien dat allerlei religies, mensen van verschillende achtergronden, prima kunnen samenwerken en iets moois kunnen neerzetten. We zijn immers allemaal met elkaar verbonden.” Nilüfer is het hartstochtelijk met Mirjam eens. Ze benoemt de groep vluchtelingen die in Zaandam is neergestreken. “Als je gelooft, is het je taak minderbedeelden te helpen. We hebben voor 500 mensen gekookt. Een hele organisatie, maar het geeft veel voldoening.” Het gesnor van de naaimachines zorgt voor samenhorigheid.

santiago de musical santiago de musical